Activitats para-escolars

Escoltisme

El 10 de novembre de 1953, el director inicia contactes amb els dirigents de l’Escoltisme de Barcelona, perquè està molt interessat en aquest mètode d’educació de la infància i la joventut i admira la figura i l’obra de Baden Powell.

Remarquem que en aquella època l’Escoltisme era gairebé clan­destí, perquè es considerava una competència il·lícita a l’anomenat “Frente de Juventudes de la Falange Española, Tradicionalista y de las J.O.N.S.  (Juventudes  Obreras Nacional-Sindicalistas)”.

El dia 22 del mateix mes s’inicia a l’Escola amb la formació del primer estol de “llobatons”, del qual era “akela”, M. Rosa Juvé. En anys successius va incrementar-se el nombre dels membres sota la responsabilitat d’altres “akeles”: Montserrat Casasses; Concepció Jaques, ajudada per Henriette Massé; i Montserrat Gràcia. Així s’es­tableixen els primers contactes amb l'”akela” d’un altre Agrupament, Roser Pérez Simó. Notem algunes dates importants:

  • Del 31 de març a l’1 d’abril del 1956, primer “Cantonament” dels “Llobatons” a Montserrat.
  • Pel maig del mateix any es fa el primer campament escolta a Viladrau, on s’adopta oficialment el nom de “Guerau de Liost” per a l’Agrupament.
  • Octubre de l’Agrupament ingressa a la “Institució Cata­lana d’Escoltisme” també anomenada Minyons de Muntanya” o “Boy Scouts de Catalunya”.
  • El 5 de desembre del 1965, les “daines” de l’Escola visiten Caterina Albert, al seu domicili de L’Escala, la qual les rep amb gran Allí adopten oficialment, i amb la calorosa aquiescència de l’honorada, el nom d'”Agrupament Victor Català”.
  • El 3 d’abril de 1966, se celebra el 10è aniversari de la funda­ció de l’Agrupament Masculí, amb una ascensió a un cim molt proper al Matagalls, que queda batejat amb el nom de “Cim Guerau de Liost”. S’hi construeix un Pedró, amb pedres provinents de les serres més im­portants de Catalunya; cada pedra porta gravat el nom de procedència (Canigó, Mont Caro, Montsec, Cadí, Ensija, etc.). Al peu, s’hi col·lo­ca una placa commemorativa de l’acte, escrita, naturalment, en català.
  • El gener del 1966, les “daines” de l’Escola juntament amb nom­brosos pares i mares, mestres i Direcció assisteixen a l’enterrament de Caterina Albert a L’Escala.
  • El dia 1 de novembre del 1966 s’establia la branca de “noies guies” (dels 12 als 16 anys), essent la Major de l’Esplet, Teresa Forns.

Activitats d’esplai

En el curs 57-58 s’inicia el Grup Excursionista Laietània, per iniciativa dels professors Carola Solanes, Manuel Niubó i Jordi Mallol. Nois i noies  entre els 13 i els 16 anys hi feien excursions llargues els caps de setmana. En plena adolescència, els pesava una mica la separació de sexes i la disciplina de l’Escol­tisme de l’època. El G.E.L. va durar dos cursos, i Santi Giró, alum­ne i cap escolta, l’organitzava i orientava.

En el curs 70 – 71 per iniciativa de Mn. Solano un grup d’escoltes de l’agrupament “Abat Escarré” comencen un Moviment Infan­til: Esplai. El dirigeix un antic alumne de l’Escola. Desenvolupen activitats com jocs, cançons i excursions. Es reuneixen els dissab­tes a la tarda a l’Escola amb el seu cap Andreu Jené.

Des del curs 78 – 79 al Parvulari comencen convivències dels alumnes amb les mestres d’una durada de quatre dies de primave­ra en Cases de Colònies. Ben aviat s’hi afegeixen cursos de la 1a Etapa d’E.G.B.

Sovint els cursos d’E.G.B., fan excursions llargues (d’una set­mana) per les Balears, acompanyats per professors de l’Escola.

Naturalment, totes les classes efectuen sortides freqüents pels barris de la ciutat o dels entorns per veure museus, exposicions, festes tradicionals, teatre i cinema per tal de documentar-se sobre temes concrets que es tracten dintre de l’aula.

Galeria d'imatges
Galeria d'imatges
Desplaça cap amunt