Principis pedagògics
Expressió Plàstica
A l’escola, des de sempre s’ha pintat i esculpit, dissenyat, etc. El primer professor, Francesc Albors, preferia la pintura al gouache i les figuretes de fang. Aviat la seva esposa, Neus Llenas, ensenyava a fer cistells als més grans. Carola Solanes i, més tard i durant molts anys, Mercè Cardona, feien costura amb les nenes. Darrerament, també els nois aprenen a fer ganxet i mitja a la 1a Etapa d’EGB, quan la mestra que els correspon en sap prou.
Successivament, han estat professors i professores d’expressió plàstica Montserrat Torres i la Srta. Missun, actualment professores de l’Escola de Mestres de la UAB, Robert Llimós i Jordi Olivares, avui coneguts pintors, Consol Rodríguez i des del curs 79-80 Mercè Miquel.
L’Escola està talment impregnada de treballs manuals que s’integren en les activitats normals de totes les assignatures de 2a. Etapa d’EGB. Se celebra el Dia del Llibre confeccionant quaderns de poesia, s’utilitza la pintura com una forma d’expressar sentiments que complementen el llenguatge escrit, i el dibuix com un mitjà d’observació. Amb diferents materials es confeccionen caixes de col·leccions, herbaris, maquetes, etc. i figures per tal d’organitzar l’espai en Geometria.
Dintre d’aquest marc i a mitjan novembre, es fa un concurs de felicitacions de Nadal; això s’aprofita per a integrar una vegada més els pares a l’Escola perquè es reuneix un jurat qualificador format per pares, mares i antics alumnes professionals de l’art.
També cada any, al desembre, cada classe fa el seu pessebre. Aquestes activitats susciten explicacions sobre el significat religiós i social del Nadal i inciten als alumnes a cooperar en una activitat complexa. Sovint els més grans ho aprofiten per representar, amb motius nadalencs, escenes de fort contingut social, més o menys pacifista i revolucionari.
En la 1a. Etapa d’EGB i Preescolar els nens dibuixen, pinten i afaiçonen dintre la mateixa classe d’una manera espontània i lliure, amb una dedicació horària força important.
En la 2a. Etapa d’EGB se’ls inicia en el coneixement de les diverses tècniques: dibuix natural, dibuix lineal i estudi de la perspectiva, tècnica de les ceres, de la pintura (tempera i aquarel·la), de la tinta xina, i de materials com el fang, la fusta, la cartolina i el paper. Són estretament guiats per la professora fins que arriben a dominar una tècnica; després poden aplicar-la lliurement.
Per tal de tenir un coneixement complet del programa i les activitats dutes a terme en Expressió Plàstica a l’Escola Laietània suggerim consultar el llibre Una manera d’ensenyar arts plàstiques a l’escola, de Montserrat Torres (antiga alumna) i Roser Juanola, amb pròleg de les mestres Pelegrina Sánchez i Isabel Álvaro, editat per Elsa Peretti Foundation, F. P. Tal com s’indica al Pròleg: ”En aquest llibre es presenta una programació concreta per a l’ensenyament de l’expressió visual i plàstica a l’escola primària. Es tracta d’una recopilació exhaustiva de treballs que són fruit de molts anys d’estudi i experimentació a l’Escola Laietània”.