Escola activa

En línies generals, es pot dir que ens inspiràvem en la tradició catalana de mètodes actius, adaptant-los, però, a la nova realitat social tan diferent i a la pobresa de mitjans de què disposàvem. En l’evolució d’aquesta pedagogia activa va ser molt important l’aportació de la Pedagogia Operatòria que es va desenvolupar durant una colla d’anys, quedant incorporada de manera definitiva en la metodologia didàctica de l’escola. Ho expliquem a continuació:

Pedagogia Operatòria

Durant el curs 70-71, Genoveva Sastre i Montserrat Moreno van començar a venir a l’escola i amb mestres de qui anomenàvem “Classes Reduïdes” (veure pàgina Ajuts als alumnes) van fer seminaris per tal d’aprofundir en l’obra de Jean Piaget. El 1971-1972 van fer un aprenentatge operatori, amb un nen liminar de 2n d’EGB a qui van ensenyar amb èxit Matemàtica elemental.

En el curs següent i durant els mesos d’octubre i novembre es prepara material per a introduir l’aprenentatge operatori de la matemàtica a un grup de 2n d’EGB. de les “Classes Reduïdes”. L’experiència que es fa juntament amb una mestra dura fins al juny. El resultat és excel·lent i se’n prepara la continuació per a aplicar-lo, en el mateix grau, amb més alumnes. S’incorporen als seminaris tots els mestres (que ho volen) de l’Escola.

En el 73-74 s’inicien aprenentatges operatoris en altres àrees del mateix nivell. En el mes de desembre Montserrat Moreno i Genoveva Sastre deixen les “Classes Reduïdes” i s’incorporen a la resta de les aules de l’escola on s’intensifiquen els seminaris per a mestres de la 1a Etapa d’EGB.

El curs següent comença a aplicar-se l’aprenentatge operatori a tres classes de 1r i una de 2n.

El 75-76 les mestres que ja estan iniciades poden dedicar-se més a la sistematització dels aprenentatges perquè compten amb l’ajut dels pares i mares col·laboradors a l’aula. Es presenta el treball Los padres entran en la escuela al Premi Ramon Llull d’investigació pedagògica i s’obté el 3r accèssit.

El 76-77 s’estén la Pedagogia Operatòria al 3r nivell. S’incorporen a l’equip psicològic Assumpció López, i a Preescolar i 1r nivell d’EGB. Anna Teberoski la qual inicia l’aprenentatge operatori del llenguatge, i resta amb nosaltres fins a l’any 1981.

El 77-78 s’amplia al 4t nivell i el curs vinent al 5è nivell. S’incorpora a l’equip la psicòloga Carme Gómez. L’equip de mestres de 1a Etapa d’EGB. participa a les “Jornades de Pedagogia Operatòria” organitzades per l’Institut Municipal d’Innovació Pedagògica Aplicada a l’Escola (IMIPAE).

A partir del 79-80 l’aplicació dels aprenentatges operatoris s’apliquen a tota la 1a. Etapa d’EGB. Continuen els seminaris d’aprofundiment teòric coordinats per Carme Gómez (matemàtiques) i Aurora Leal (llenguatge), en substitució de Genoveva Sastre i Montserrat Moreno que a principis del curs anterior van deixar l’Escola. 

El 81-82 es reorganitza el Departament d’Orientació i Recuperació Psicopedagògica sota la direcció de Carles Gallego, psicòleg escolar, el qual en el curs anterior havia substituït les psicòlogues de l’IMIPAE, que fins llavors havien treballat a l’escola, amb tanta eficàcia. Es comença a aplicar l’aprenentatge operatori als alumnes amb dificultats atesos des d’aquest Departament.

Tanmateix vam ampliar els serveis de Recuperació al Preescolar. S’iniciava un estudi sobre el desenrotllament operatori dels alumnes i una avaluació de les programacions i aprenentatges desenvolupats a classe. El mes de juliol de 1982 es participa en les “Jornades de Pedagogia Operatòria i Innovació Educativa” organitzades per l’ICE de la UAB i l’IMIPAE.

Paral·lelament el claustre de 1a. Etapa d’EGB realitza un seminari on s’analitzen els aspectes més conflictius de la programació.

L’ICE de la Universitat de Barcelona acull i subvenciona el treball iniciat en el curs 81-82 (som al 82-83) sobre l’avaluació de les programacions de Matemàtiques dels Cicles Inicial i Mitjà d’EGB.

L’ICE de la UAB ens subvencionà una investigació sobre el fracàs escolar en la 2a Etapa d’EGB.

El mes de juliol de 1983 es participa en l’Escola d’Estiu de Girona on es donen a conèixer els resultats provisionals d’aquests treballs; així com en unes xerrades sobre Pedagogia Operatòria al Districte XII organitzades per l’IMIPAE.

Activitats de Ciències Naturals i Socials

Amb independència de tot el que s’ha explicat fins aquí cal que esmentem activitats importants a BUP de la professora de Ciències Naturals Assumpta Planas, que des d’estudiar la Geologia, la Botànica i la Zoologia del país en excursions per tot el territori, per tal d’observar en el seu context: fòssils, minerals, plantes, insectes, etc., i, de passada, visitar els monuments artístics i arqueològics de la zona, fins a dirigir treballs de camp efectuats pels alumnes, que després han estat publicats en revistes científiques, va fer sempre de la seva matèria una activitat creadora.

En el curs 76-77 un treball dels alumnes de 1r de BUP va ser presentat pels mateixos alumnes en un “Congrés d’Ensenyament de les Ciències Naturals” a Eivissa. El tema era “De la Barceloneta al Maresme: vida econòmica, social i cultural dels pescadors”. Entre els congressistes hi havia un centenar d’experts espanyols i francesos.

En relació amb les Ciències Socials els alumnes de l’escola tenen una importància decisiva en l’article de la professora Elena Grau (professora de 2a. Etapa d’EGB de l’escola) titulat Un ensayo de Pedagogía Social ¿Puede considerarse el mar como el mayor libro de Ciencias?. També participaren en un altre article de la mateixa professora, titulat El niño y el mar-II. El mar de la Barcelona Medieval. Ambdós van ser publicats al número 12 de la revista Inmersión y Ciencia, Barcelona, novembre de 1978.

Altrament, en aquests darrers anys es va aplicar la Pedagogia recomanada en l’Informe del Club de Roma de l’any 1979 No límits to Learning, per tal d’aconseguir, a partir de la innovació i la participació, que els alumnes esdevinguin cada vegada més autònoms, més solidaris i més preparats per a la societat que canvia a un ritme més accelerat que les escoles.

Activitats d’Educació física

A principi dels anys 1960 aparegué un professor d’Educació Física, Monsieur Cumellas, elegant i judoka, per als alumnes de Secundària de l’Escola. Aquest es va fer notar per les seves tècniques innovadores en aquest àmbit. Per exemple, proposava un tipus de pràctica en rondó incessant i seqüències sorprenents com: “andar de pato” (a la gatzoneta), marxa enrere o agafant els peus del company del davant.

Des del curs 1967 fins al present es feu càrrec de les Activitats d’Educció Física el professor François Mooh Eyock, desenvolupant totes les activitats de base com la gimnàstica lliure i amb aparells, la cursa i la natació (aquesta disciplina es realitzava al C.N. Catalunya del barri de Gràcia). Cada any s’organitzava durant el mes d’octubre, una excursió amb els alumnes de Batxillerat a la serralada del Corredor per desenvolupar activitats motrius a la muntanya. Així com la participació en competicions de diferents activitats esportives amb altres escoles de la zona.

Llistat d'antics alumnes

Si vas estar alumne de les Escoles Laietània i pots afegir el teu nom en aquest llistat.

Selecciona la lletra inicial o escriu en el cercador el cognom de l’alumne/a.

There is currently 1 alumne/a in this directory beginning with the letter a.
A
Andrew


Submit a alumne/a
Desplaça cap amunt