Principis pedagògics
Serveis Auxiliars Pedagògics
Audiovisuals
El gener del 67 els alumnes de 6è de Batxillerat realitzaren per pròpia iniciativa un film sonor i en color, molt surrealista, intitulat Dissertacions filosòfiques. És projectat a l’Escola amb gran èxit, i més tard, a la Sala d’Actes de la Parròquia de la Mare de Déu de Montserrat, on acudeixen per tal de completar l’espectacle amb cançons populars, Jordi Pujol Cortès i Pau Riba, que llavors començaven les seves activitats en duo, com a “Pau i Jordi”.
Durant el 68-69, Marta Povo, antiga alumna, organitzava sessions de cinema comentades amb la intenció de formar un Cine Club a l’Escola. La iniciativa no prosperà -va durar un curs escolar- malgrat que valia la pena.
A partir del 73-74 es va sistematitzar l’ús dels audiovisuals. Disposem d’una gran sala d’actes amb un projector de diapositives i un de films de 16 mm, una pantalla mòbil i una de fixa.
Es designa una mestra, Núria Torres Pereña com a tècnica d’audiovisuals, que és també bibliotecària de la Biblioteca dels petits.
Tenim ben clar els perills dels audiovisuals, que podrien fomentar la passivitat dels alumnes, situant-los als antípodes de l’escola activa. Però tenir al capdavant de l’activitat una tècnica en audiovisuals que a més és mestra pot convertir aquests mitjans en un bon suport pedagògic per a l’aprenentatge d’idiomes estrangers, ciències naturals i socials, física, química, dansa, música, educació física i filosofia (biografies de filòsofs o temes discutibles filosòficament).
A més els alumnes no es limitaven només a observar sinó que sovint confeccionaven materials audiovisuals, degudament orientats pels professors, especialment en les àrees de Ciències Naturals, Física, Química, Gimnàstica, etc.
Fins i tot en el curs 80-81 el professor Joan Giménez de 5è d’EGB va fer l’experiència de globalitzar el treball escolar, partint d’un centre d’interès sobre el cinema, preparant i realitzant un film amb la plena col·laboració dels alumnes.
L’escola va disposar durant tres cursos, del 73 al 76, d’un professor de cinema, Ramon Rull, de l’Associació “Drac Màgic”. Estudiaven la interpretació, el muntatge, guions, etc. i cada curs de 2a Etapa d’EGB confeccionava un film durant el curs escolar.
Biblioteca
La dels petits (1a Etapa d’EGB), comptava amb uns 2.000 títols. Cada classe dedicava una hora a la setmana a la Biblioteca, on la bibliotecària organitzava el servei de préstec i orientava els alumnes en les lectures més adients per a les seves edats. A partir de 4t d’EGB havien de presentar a la bibliotecària resums dels llibres que llegien.
La dels grans (2a. Etapa d’EGB i BUP), disposava d’uns 2.500 títols i col·leccions de diapositives amb més de 1.000 unitats. Els alumnes hi acudien a les hores d’estudi i d’esbarjo per tal de consultar llibres, enciclopèdies i diccionaris, necessaris per als seus treballs. També disposaven de moltes obres literàries catalanes, castellanes i angleses per a les lectures de les assignatures corresponents. En tot moment els alumnes van ser atesos per la Sra. Mercedes Sánchez Fortuny.